
Selvejertraditionen spiller også en rolle hos den kommende generation af landmænd, der dog også har fået øjnene op for alternativerne.
“Det er mit klare indtryk, at de unge landmænd, der gerne vil etablere sig nu, ikke er så fokuserede på, hvordan det sker. Men de vil gerne være ‘herre i eget hus’, så alternativer som AP Pension kommer først i spil, hvis banken siger nej”, siger Svend Nygaard, der er formand for LandboUngdom.
Og derfor har AP Pensions forpagtningsaftale heller ikke nødvendigvis en sikker fremtid, mener Henrik Zobbe, der er lektor og leder hos Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved KU.
“AP Pension har fundet et hul, hvor de kan lave gode forretninger. De er fuldstændig klar over, at det ikke er en konkurrencedygtig plan på sigt. Derfor er den tidsbegrænset. Hvis der kommer mere stabilitet i landbruget, vil vi se, at landmændene først og fremmest køber deres eget”, siger han.
Ifølge Henrik Zobbe er landmændene villige til at gå på kompromis med indtjeningen for at være selvejere. De accepterer gerne at tjene mindre, end en investor er villig til.